Yeni kurulan firmaları desteklemek üzere birçok destek mekanizması bulunmaktadır. Girişimcileri desteklemek ve teşvik etmeye, yeni iş olanakları yaratarak istihdamın artmasına, bölgesel, yerel ve ulusal Ar-Ge ve yenilikçiliği geliştirmeye odaklanan “İş kuluçkaları” bu mekanizmalardan biridir. “Kuluçka” terimi yeni firmaların büyümesi ve varlığını sürdürmesine desteklemeyi tanımlamak üzere kullanılmaktadır. İş kuluçkaları birçok ülkede bölgesel ve ulusal ekonomik gelişim stratejilerinin temel bileşeni haline gelmiştir.
1970’lerde ilk iş kuluçkasının İngiltere’de kurulmasından sonra, iş kuluçkaları girişimlerin geliştirilmesi ve yeni işlerin kurulmasında çok önemli bir rolü olmuştur. Değişen ekonomik yapılar ve KOBİ’lerin büyüyen pay ve rolü kuluçkaları daha önemli ve popüler yapmıştır.
Küreselleşen ekonomide, Türk girişimciler içim İŞGEM modeli çok önemlidir. Girişimci teşvik modeli ve iş kuluçkası olarak İş Geliştirme Merkezleri modeli, hem yeni ticari işletmeler olan KOBİ’leri (Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) destekliyor hem de istihdamı artırıyor.
İŞGEM modelinde, girişimcilere pazara giriş ve gelişim aşamalarında kurumsallaşmalarında yardımcı olmak için işletmelerin ilk aşamalarında destek sağlanmaktadır.
İŞGEM NEDİR?
İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), yeni girişimcilerin iş kurmalarını destekleyen, kolaylaştıran, uygun kiralı iş yeri ile ortak danışmanlık, işletme koçluğu ve idari işler hizmetleri sağlayarak işletmelerin en kırılgan oldukları iş kurma aşamasında karşılaşacakları riskleri en aza indiren bir iş destek modelidir.